неделя, 17 февруари 2008 г.

Кой е Левски и кога е роден?

Васил Иванов Кунчев – Левски
Роден на 18 юли 1837 година в Карлово
Загива на 18 февруари 1873 край София

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой. Левски е един от ония политически мъже, който още приживе с целостта на личността и идеите си, с единството на думите и делата си печели признание, а след героичната си гибел става знаме на всичко чисто, демократично и напредничаво в българското историческо развитие. Вътрешната революционна организация, създадена и ръководена от Васил Левски, не само бележи връх в дълголетното освободително дело, но и стои в основата на следващото развитие на българската национална революция – на Априлското въстание и освобождението на България от османско владичество. Наред с националните си измерения Вътрешната революционна организация е постижение и за европейското национално-революционно и демократическо движение през ХІХ век. Васил Левски е последователен революционер – демократ и борец за “свята и чиста република” и преди всичко за свобода – лична, национална, общочовешка. Той е борец за равноправието между народите, за политически и граждански права на етносите и малцинствата, за демократично устройство на обществото – българското, балканското, общочовешкото. Наред с историческите си заслуги, Левски е неизменен “Апостол на българската свобода” и синоним на политическия и нравствен идеал на българина.

източник Wikipedia

P.S
сърце не ми дава да пиша 'обесен е' - много грозно и гадно ми стои...

9 коментара:

Unknown каза...

Изключително се гордея с такъв българин като Левски!За жалост явно не остава оценен от българските политици днес,които явно не се интерессуват от това,което са направили историческите личности за тях.
P.S.:Информацията много ми помогна за проект по История.Благодаря! :) ;)

VP каза...

За съжаление не само политиците не го оценяват... Явно българите сме неблагодарни като цяло...
Радвам се, че блогът ти е помогнал ;)

Rady Orachev каза...

Bravo za blog-a. Istisnki se radvam,4e ima hora koito da dyrjat na Bylgarskite geroi.

Pozdravi.

БЪЛГАРИНА каза...
Този коментар бе премахнат от автора.
sladdka каза...

sait1t e mnogo hubav no imam malka zabelejka kakto kazva moqta klasna toi ne e po4inal ot sm1tr a e obesen a vie ste napisali umira molq vi opravete gre6kata i s1jelqvam ako vi obijdam s ne6to a sait1t kakto ve4e kazah kato cqlo e gotin i si napisah s14inenieto po b1lgarski blagodarenie na nego mss mn o6te ne s1m go pokazala no dano da se haresa na gospojata :)))

VP каза...

Честит трети март на всички!
Благодаря ти за поправката, sladdka, наистина Левски не умира от естествена смърт, той е обесен, той загива на бесилото. Благодаря за поправката и чудесният коментар!
Благодаря на всички за коментарите!

Borqna каза...

Здравейте!
/Оказва се, че аз имам блог със същото име !! - Останах много изненадана като видях коментара!
Наистина сега пиша за първи път. Емотикони рядко използвам, а след препинателан знак, винаги оставям шпация. Не бих си позволила никакъв коментар по адрес на политици! И "за жалост" - също ми е чуждо. На датата - 19 ноември 2008- имах други грижи!..
Както и да е!/
Поздравления за чудесния блог! Интересна и полезна информация.
/Намерих ви докато търсех снимки на Васил Левски за табло за училището на сина ми./
Пожелавам ви успех!

Edward Black Rose каза...


Представям ви един портрет на Васил Левски, който нарисувах с пишеща машина към портрета

VP каза...

Благодаря, Боряна :)
Edward - Майстор си! Ако искаш мога да публикувам снимката тук.