неделя, 17 февруари 2008 г.

Залавяне

На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. На 27 декември 1872 г. бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). При залавянето му Левски притежава редовно тескере за пътуване, дадено му от Малък Добри Койнов от ловешката махала Дръстене, но го гълта, за да го скрие от турците.

Спори се за името на предателя — поп Кръстю Никифоров (съучредителя на комитета в Ловеч) или Марин поп Луканов (председателя на комитета). През 1925 историкът Димитър Страшимиров публикува обширен труд, в който представя доказателства, че именно поп Кръстю става доносник на турските власти и дава сведения за местоположението на Левски. Съществуват и мнения, че предател не е имало.

Съдът осъжда Левски на смърт чрез обесване. На 18 февруари[1] (6 февруари по стар стил) 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

През 1956 г. при археологически разкопки в църквата „Света Петка Самарджийска“ в центъра на София е разкрито погребение, около което избухва спор дали това не е тялото на Левски. Учените твърдят, че не е, но според устни предания точно това е мястото, на което тялото тайно е препогребано след обесването. Полемиката периодично затихва и се възобновява през годините, докато през 1986 г. БАН взема решение да постави паметна плоча на църквата, но то така и не се осъществява. Спорът няма официално решение и до днес.

5 коментара:

vladboreyski каза...

Наскоро чух история ,че Левски бил обесен заради убийството на овчарче от което Левски се боял да не издаде организацията и всъщност бил обесен заради убийство поради факта ,че по това време турцитв са нямали закон срещу подривна деиност т.е. не са били наясно с какво Левски се е занимавал. Странно но се опитваха доста настоичиво да ме обеждават хора които са добре запознати с историята !

VP каза...

Аз бях чувал и теория, че османското робство всъщност не е било никакво робство, ама хайде... Левски е бил известен на всички турци и съм сигурен, че по онова време е имало награда за главата му...

tinvall каза...

До vladboreyski

ТЕКСТОВЕ ОТ ТУРСКИЯ НАКАЗАТЕЛЕН ЗАКОН

Раздел втори:

За злодеянията и престъпленията срещу вътрешната сигурност на турската държава

Чл.55 Който посредствено или непосредствено разбунтува някои поданници на царското правителство или жители на турската държава, да въстанат с оръжие срещу правителството, или са извършили умишлено въстание, или наченало неговото изпълнение, се наказват със смърт.

Анонимен каза...

Чувала съм,че хората,които са уловили Васил Левски нарочно са били трима,за да може групата на Левски да го спаси,но те са нямали смелост и така са го обесили за съжаление :(

VP каза...

Съмнително е да са били само трима, Левски е бил издирван под дърво и камък. Това са небивалици, съчинени с единствената цел да мачкат съзнанието на българина. Както е имало сериозна стража, така е имало и на две места засади, но неочаквано са го осъдили и обесили в София. Знаело се е, че ако има по-дълъг преход, със сигурност ще има кой да спаси Левски.